3325Clive_Exterior1

Nexst Properties has applied to the City of Vancouver to develop a 68-unit residential building at 3235 Clive Avenue in the Renfrew-Collingwood neighbourhood. The application proposes a six-storey building and a separate three-and-a-half storey townhouse complex fronting Clive Avenue.

If approved, the project would replace a series of five single-family homes with a dys architecture-designed mid-rise building and separate townhome complex. A two-and-a-half storey underground parking garage would be accessed through Clive Avenue and have 68 parking spaces (one per unit) and 120 spots for bicycles.

3325Clive_Exterior2

Inspired by the adjacent SkyTrain tracks and the designated Parkway Bicycle Route along Vanness Avenue, the exterior utilizes strong horizontal bands that are meant to reflect movement. Contrasting grey and white colours and metal panels add varying textures and help break down the scale of the massing into smaller volumes.

“The main volume of the building, or background palette, consists of high quality dark grey cladding materials and is the secondary element to the horizontal white bands, which define and help express the concept of movement of people on public mass transport,” reads the design rationale.

3325Clive_Exterior3

Inside, the 68 units would consist of 62 strata-titled homes and six rental suites. The north building would feature three studios, 40 one-bedroom, 16 two-bedroom, and four three-bedroom units, while the south building breakdown includes one one-bedroom, two two-bedroom, and two three-bedroom layouts.

“The development attempts to address affordability by providing greater living options to all demographics that are close to transportation, business and community amenities,” explains the design rationale. “A variety of unit types, encompassing bachelor, single bed, family and townhouse provide housing options for a wide variety of incomes, demographics and user situations.”

3325Clive_Exterior5

Amenities would include a landscaped public courtyard situated between the main building and the townhomes, with a children’s play area, walkways and seating. Residents would also have access to a common rooftop area with barbecues, lounge spaces and views of the neighbourhood.

Developments featured in this article

More Like This

Facebook Chatter