5427 Joyce Street_Render1

Wilson Chang Architect Inc. has submitted a development proposal to build a midrise, multi-family residence at 5427 Joyce Avenue in the Renfrew-Collingwood neighbourhood of East Vancouver.

The site is located on a primarily residential street north of amenity-rich Kingsway and south of the Joyce–Collingwood SkyTrain station.

5427 Joyce Street_Site

If approved, the project would replace four existing single-family homes with a six-storey building housing 49 units and two levels of underground parking with 46 spaces. While the neighbourhood consists of single-family dwellings, the architects have designed the structure to respect the current surroundings, while setting a standard for future developments.

“The building has been designed to be grade adaptive and create a transition between its larger scale and the current single-family dwellings of the neighborhood,” reads the design rationale. “The building is located in an area that is currently still dominated by single-family dwellings but has been rezoned to RM-10 and will see more future six-storey apartment developments.”

5427 Joyce Street_Render2

The initial renderings reveal a contemporary midrise design clad in a mix of materials, contrasting colours and textures. The front of the building facing Joyce Street features a light colour palette made of arctic white fiber cement panels, glass balconies and square windows, while the rear is predominantly covered with dark grey brick. Extensive use of natural-stained cedar siding can be seen on both the north and south elevations, as well as accent pieces on the rooftop and select residential balconies.

5427 Joyce Street_Facade15427 Joyce Street_Facade1

To add architectural interest while simultaneously reducing shadow impacts on surrounding sites, the architects have broken up the massing of the building into two distinct interlocking elements. The lower mass encompasses the first four storeys and the upper mass stretches from the second to the sixth floor.

5427 Joyce Street_Facade2

Although the breakdown of interior units hasn’t been announced, the proposal indicates that living spaces have been designed to maximize natural light and views. Each habitable room would be equipped with an openable window or a slider and units have been designed so that balconies are physically separated and would not require privacy screens.

Amenities would include indoor and outdoor common areas situated on the north end of the building, and would provide access to a new midblock pedestrian connection.

Developments featured in this article

More Like This

Facebook Chatter